неділя, 7 квітня 2013 р.

"Студентська свобода" Павлограда на Січеславщині вшанувала загиблих у антикомуністичному повстанні


"Студентська Свобода" Павлаграда на Січеславщині разом із прихильниками ВО "Свобода" 6 квітня 2013 року провела інформаційний мітинг "Павлоградські повстанці - Наші Герої". Захід було присвячено 83-й річниці селянського антикомуністичного повстання на Павлоградщині.
Як відомо, 5 квітня 1930 року тут розпочалося одне з найбільших визвольних антикомуністичних повстань на Сході України. Сотні селян та робітників, доведені владою "совєтів" до відчаю, взялися виборювати собі та своїм дітям волю і гідне життя. Гаслами повстання було "Геть комуністів!" та "Волю Україні!". На його придушення ОГПУ направило під Павлоград найкращі військові частини. Сили були нерівними: близько 1000 повстанців мали 30 гвинтівок, 3 обрізи, 4 дробовика, багато хто був озброєний вилами. Каральною акцією керував начальник Дніпропетровського ОГПУ Леонюк. Після придушення повстання до суду було притягнуто 240 осіб. Процесом, який тривав 14 днів, керував той же Леонюк та ще двоє членів суду, призначених ним же. Водночас у Павлограді була створена катівня, де вибивали потрібні свідчення з повстанців комсомольці та кагебісти. Після закінчення "судилища" там розстрілювали людей.
Задля вшанування пам'яті про загиблих у повстанні в центральному парку міста свободівці встановили партійний намет та розмістили плакати з написами "Павлоградські повстанці - наші Герої" та "Вони боролися за нашу свободу". Активісти розповсюджували серед містян партійну пресу та листівки. Письменники й історики, присутні на заході жваво спілкувалися з павлоградцями, розказували історію повстання.
Голова "Студентської Свободи" Павлоргада Владислав Шевчук зазначив: "Згадуючи цю подію, ми, нащадки павлоградських повстанців, повинні розуміти, що влада совєцької компартії та сьогоденна українофобська влада є двома сторонами однієї медалі. Влада робить усе, щоби роз'єднати українців, щоби вони не змогли виступити єдиним національним поривом проти них. Але приклад павлоградського повстання 30-го року засвідчує, що люди, які встають на шлях боротьби за свої соціальні та національні права, готові боротися разом до останнього подиху, не дивлячись на можливі розбіжності, бо йдеться про майбутнє своїх дітей та сімей, а також всієї української держави! Подвиг наших земляків не повинен забутися, тому що без національної свідомості немає й майбутнього. І ми з гордістю та пошаною будемо нести стяг боротьби, той стяг, який несли павлоградські повстанці!"

Світлини: https://plus.google.com/photos/116555699284631568359/albums/5864122044911759249

                                      Прес-служба Павлоградської міської організації ВО «Свобода»

Немає коментарів:

Дописати коментар