середу, 20 лютого 2013 р.

У Києві пікетували Державну архітектурно-будівельну інспекцію з вимогою припинити будівельні роботи на території Гостинного двору

Прапор ВО "Свобода"12 лютого 2013 року представники Київської міської "Свободи" та небайдужі активісти пікетували Державну архітектурно-будівельну інспекцію України в місті Київ. Близько ста активістів вимагали припинити будь-які будівельні роботи на території Гостинного двору.
Пікетувальники вимагали також провести розслідування причин пожежі на території Гостинного двору та оприлюднити результати. Кияни тримали плакати: "Руки геть від стародавнього Києва!" і "Зупиніть роботи у Гостинному дворі! Йде суд!" Попри провокації охоронців архбудінспекції і спроби завадити активістам потрапити всередину приміщення, представники громадськості таки передали чиновникам письмові вимоги з підписами киян. Присутній на пікеті народний депутат свободівець Ігор Мірошниченко зауважив, що позбавити ліцензії на забудову інспекція не зможе, але уповноважена видати припис на тимчасове призупинення її дії. Після зустрічі Ігоря Мірошниченка та нардепа Віктора Чумака з начальником інспекції той таки зобов'язався видати припис.
"За порушення припису передбачено штраф 10 тис. грн. Оскільки для забудовників "Укрбудреставрації" ця сума не є суттєвою, громада надалі відстежуватиме його виконання. Розуміємо, що за рейдерами стоять інтереси Банкової, тому врятувати Гостинний двір зможе тільки громадський спротив активістів, депутатів, діячів культури", – зазначив Ігор Мірошниченко.
Голова Солом'янської районної організації ВО "Свобода" Ярослав Лисенко додав: "За підтримки небайдужих киян та депутатів ми зробили ще один крок до збереження перлини Подолу – Гостинного двору. Попри знахабнілий спротив охорони державної установи, яка нам перешкоджала, ми таки змогли пройти всередину будівлі та отримали зобов'язання від державної архітектурної інспекції Києва про видання припису". Довідка: Гостинний двір – торговий комплекс на Контрактовій площі у Києві, побудований 1809 року замість старого двору (60-ті роки XVIII ст., архітектор Іван Григорович-Барський). Зараз у будівлі Гостинного двору розміщуються магазини, а також Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека ім. Заболотного. Гостинний двір входить до цілісного архітектурного ансамблю "Старий Київ". Історичну будівлю на Контрактовій хочуть приватизувати та перетворити на торговельно-розважальний центр.
5 липня парламент виключив Гостинний двір із переліку пам'яток, що не підлягають приватизації, а 2011-го уряд виключив будівлю зі списку пам'ятників архітектури України, які охороняються законом. 26 квітня Київська міська рада дозволила компанії "Укрбудреставрація" розробити проект землевпорядкування й відведення земельної ділянки на Контрактовій площі, що на думку громади Києва означає фактичний початок перебудови Гостинного двору.

                                      Прес-служба Павлоградської міської організації ВО «Свобода»

Немає коментарів:

Дописати коментар