пʼятниця, 5 квітня 2013 р.

"Павлоградські повстанці - Наші Герої!"


"Студентська Свобода" Павлаграду 6 квітня проведе акцію "Павлоградські повстанці - Наші Герої" 

5 квітня 1930 року на Павлоградщині розпочалося одне з найбільших визвольних антикомуністичних повстань на Сході України.
Сотні селян та робітників,доведені владою "совєтів" до відчаю,взялися вибороювати собі та своїм дітям волю та гідне життя на своїй,Богом даній землі.
Їми керував дух української боротьби за визволення від влади більшовицьких окупантів,котрі зробили з Української Держави колонію,а українців-рабами.
Серед повстанців (де більшість була за українцями),було й немало росіян,котрі не дивлячись на своє походження,ще за часів Визвольних змагань 1917-1921 р. боролися за незалежність в лавах Армії УНР.І в1930 році вони знову встали до боротьби за свою батьківшину-Україну!Гаслами повстання було "Геть комуністів!" та "Волю Україні!".
На придушення цього виступу,ОГПУ направило під Павлоград найбільш озброєні та комуністично-фанатичні частини.Сили були нерівними(у близько 1000 повстанців було 30 гвинтівок,3 обрізи,4 дробовика,багато хто був озброєний вилами) і вони зазнали поразки.Каральною акцією керував начальник Дніпропетровського ОГПУ Леонюк.
До суду було притягнуто 240 чоловік.Процесом,котрий йшов 14 днів,керував тойже(!) Леонюк,та ще двоє членів суду,котрих назначив вищезгаданий Леонюк.В тойже час,в Павлограді була організована катівня,де вибивали потрібні свідчення з повстанців комсомольці та гебісти.Після закінчення "судилища" там же розстрілювали людей.
Згадуючи цю подію,ми,нащадки павлоградських повстанців,повинні розуміти-що влада радянської компартії та сьогоденна українофобська влада є двома сторонами однієї медалі.Влада робить усе,щоб роз'єднати українців,щоб вони не змогли виступити єдиним національним поривом!
Але приклад Павлоградського повстання 1930 р. засвідчує,що люди,котрі всають на шлях боротьби за свої соціальні та національні права,готові боротися разом до останнього подиху,не дивлячись за усі можливі розбіжності,бо мова йде про майбутнє своїх дітей та сімей,а також всієї Української Держави взагалі!
Подвиг наших повстанців не повинен забутися,тому-що без національної свідомості немає й майбутнього!І ми з гордістю та пошаною будемо нести стяг боротьби-той стяг,котрий несли Павлоградські повстанці!
Слава Україні!


                                      Прес-служба Павлоградської міської організації ВО «Свобода»


Немає коментарів:

Дописати коментар